În ultimii cinci ani, mai multe hoteluri şi alt patrimoniu sindical au fost vândute fără licitaţii, contra a peste 120 de milioane de lei, sumele cerute fiind şi de zece ori mai mici decât valoarea de piaţă a obiectelor.
În majoritatea tranzacţiilor figurează aceleaşi firme, cele mai multe fiind conduse de persoane apropiate.
Investigarea felului cum este gestionată averea sindicatelor din Moldova, nereformate din perioada sovietică, a relevat că liderii acestora sunt departe de a fi preocupaţi de protejarea drepturilor angajaţilor, inclusiv a celor patrimoniale. La destrămarea URSS, patrimoniul sindical valora peste 200 de milioane de dolari, potrivit unor estimări neoficiale.
Citește și:
Sindicatele din Moldova solicită demiterea conducerii Casei Naţionale de Asigurări Sociale
Puţin însă a mai rămas din asta. Numai în ultimii cinci ani, Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNSM) a vândut hotelurile „Turist", „Cosmos" şi „Flora", câteva baze de odihnă. Înstrăinarea s-a făcut exclusiv prin negocieri directe, nu prin licitaţii, majoritatea bunurilor fiind puse ulterior în gaj pentru credite mai mari decât preţul obiectelor. Multe tranzacţii fac obiectul unor dosare penale.
Epopeea hotelului „Turist"
Un obiect aflat cândva (din 1971 până în 2010) în posesia sindicatelor este complexul hotelier „Turist". La 20 august 2010, acesta a fost vândut cu aproape 30 de milioane de lei. Noul proprietar a devenit firma „Vedova-Grup", înregistrată în Marea Britanie. Într-o listă a hotelurilor din Chişinău de pe saitul www.paginideaur.md, „Vedova-Grup" apare cu adresa juridică str. Tighina 12 şi cu acelaşi număr de telefon ca şi firma „Dufremol", patronată de omul de afaceri Ilan Shor. Aceeaşi adresă şi număr de telefon îl au şi alte firme ce figurează în tranzacţiile cu patrimoniul sindicatelor. Firma ar fi avut prima opţiune de cumpărare