Cat de repede se va recupera dupa scoaterea ghipsului?
"Micuta mea in varsta de opt ani cade frecvent, la joaca. In urma cu doua zile a venit acasa cu mana rupta, iar acum o are in ghips. Intrebarea mea este: cat de repede se va recupera si cum pot sa o ajut eu dupa scoaterea ghipsului? Ce stil de viata trebuie sa aiba atunci?"
Marinela Costache - Brasov
Raspuns:
Problema trebuie urmarita sub doua aspecte. Unul ar fi tratamentul corect al fracturii. Daca este o fractura minora, dupa imobilizarea de 30 de zile, ghipsul se suprima si recuperarea o poate face sub supravegherea unui kinetoterapeut. Al doilea aspect este mersul, care ar putea fi si el afectat. Chiar daca problema este la mana, tulburarile de mers pot sa apara ca urmare a unor distorsiuni de tibie sau a unei anteversii de col femural.
Pentru a se stabili exact cauza mersului diform este nevoie de consult la un medic specialist, care va pune un diagnostic corect dupa investigatiile de rigoare. Apoi se va stabili un program care necesita kinetoterapie adecvata si eventual un tratament ortopedic.
Fotbalul de performanta ii poate afecta sistemul osos?
"Baiatul meu face mult sport. L-am inscris la un club de fotbal, are 10 ani si este pasionat de acest sport. Il practica de trei ani si isi doreste sa devina fotbalist de cariera. I-ar putea afecta acest sport de performanta sistemul osos?"
Dorina Anatolie - Bucuresti
Raspuns:
Este foarte bine ca face sport. Fotbalul de performanta efectuat in mod organizat, cu antrenor, ii va da ocazia sa-si dezvolte musculatura si sistemul osos si sa devina mai rezistent la traumatisme. Accidentele de pe teren soldate cu contuzii sau entorse sunt inerente sportului de performanta si pentru ele nu merita sa intrerupa activitatea. In concluzie, sistemul osos devine mai rezistent, mai stabil si nu determina tulburari. Dac