Domnule Cristian Preda, d-voastră consumați sau nu cafea cu cianură? Reprezentanții companiei miniere RMGC, ale cărei interese le reprezentați în Parlamentul European, și chiar președintele României afirmă că în cafea ar exista cianură, însă într-o concentrație într-atât de mică, încât nu ar fi dăunătoare sănătății. Un prieten, cercetător de felul lui, a accesat bazele de date internaționale căutând studii care să facă referire la acest aspect. Nu a găsit însă vreun articol științific care să suțină/acrediteze afirmația conform căreia în cafea ar exista cianură de sodiu, ci doar studii care arată că există anumite plante cu potențial de generare a acidului cianhidric. Astfel, se știe că semințele unor plante, cum ar fi merele sau caisele, conțin compuși care, în reacție cu acidul din stomac generează acid cianhidric. Astfel, un consum substanțial al acestor semințe poate provoca otrăvire acută (pentru conformitate, aici).
Am subliniat ”consum substanțial”. De ce? Pentru că digerarea câtorva semințe de mere sau caise nu este suficientă pentru a duce la otrăvire. Doar consumul substanțial (care diferă în funcție de organismul fiecărui om) are un asemenea efect. Știți ce e interesant? Și în cazul consumului substanțial și în cazul consumului redus, CONCENTRAȚIA de compuși care în reacție cu acidul din stomac generează acid cianhidric rămâne aceeași. Diferența o face CANTITATEA. Nu concentrația.
De ce fac aceste precizări? Am urmărit intervenția d-voastră de ieri, din cadrul dezbaterilor la Parlamentul European a celor două petiții referitoare la Roșia Montană. Și am fost profund dezamăgit. Nu de poziția d-voastră legată de subiect (care este publică încă de anul trecut), ci de ”calitatea” argumentelor pe care le-ați adus în discuție, care se înscriu exact în categoria celor de genul ”cianurii din cafea”.
La modul retoric, ați încercat să minimalizați