La trei ani după ce Parlamentul a votat legea energiilor regenerabile, după lupte seculare între autorităţile române şi Comisia Europeană pe tema supracompensării investitorilor, statul se află în imposibilitatea de a aplica ceea ce exact a votat.
Motivul? Aplicarea acesteia ar duce la o scumpire a energiei pentru consumatori cu 10% anul viitor şi cu alţi 30% în 2016-2017, potrivit calculelor realizate de Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Guvernul nu a aprobat încă legea care acordă ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare în factura la electricitate, a acuzat ieri Ionel David, consultant pentru afaceri publice în cadrul Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE). "Această lege va fi discutată în coaliţia de guvernare, există temeri la nivel politic că impactul în preţ va fi de 8%. AREE estimează că impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule şi premierului, şi ministrului Economiei", a spus David într-un seminar.
ANRE estima în august, după primirea avizului de la Comisia Europeană, că legea va fi aplicabilă în septembrie, lucru care însă nu s-a întâmplat. Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a catalogat legea respectivă drept o "pomană electorală" acordată în Parlament în toamna lui 2008.
Până acum se acorda un certificat verde pentru fiecare MWh de energie, însă, o dată cu intrarea în vigoare a Legii 220/2008, Comisia Europeană a dat undă verde pentru ca producătorii de energie eoliană să primească două certificate verzi până în 2017.
Din 2017 până în 2021 vor primi câte unul. Această schemă se foloseşte în paralel cu obligarea furnizorilor de energie electrică de a cumpăra o anumită cotă de certificate verzi. Schema va fi aplicată în perioada 2011-2021, iar consumatorii vor cotiza indirect cu 10 miliar