Controversele privind taxa de clawback continuă: în timp ce producătorii susţin că îi pasc pierderi de sute de milioane, autorităţile spun că era şi timpul ca piaţa să nu mai fie un sac fără fund. Sursa: ARHIVA EVZ
Noua taxă clawback va duce la o scădere cu 30% a pieţei, relevă un studiu de impact prezentat, ieri, de reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Aceştia susţin că "taxa ghearei" îi va îngenunchia, întrucât ar trebui să suporte diferenţa dintre bugetul alocat pentru medicamentele compensate şi gratuite, care este de 4,4 miliarde de lei şi consumul real, care ajunge la 6,1 miliarde de lei.
În acelaşi timp, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) susţine că era şi timpul să începem să controlăm consumul de medicamente, care o luase razna, deşi numărul bolnavilor stagnase.
Pastile se vor găsi, dar cu banii jos
"Am făcut o simulare şi taxa pe care ar trebui să o plătim în acest moment este de 1,7 miliarde lei", a declarat Cristian Luţan, directorul executiv-adjunct ARPIM. Acesta a mai explicat că producătorii vor fi nevoiţi să plătească şi pentru venituri pe care nu le-au realizat.
"Noua taxă se aplică la preţul de vânzare al medicamentelor, care include, pe lângă preţul de producător, marja de distribuţie, adaosul farmaciilor şi TVA. De exemplu, pentru un medicament în valoare de 100 lei, vândut pe piaţă, o companie va fi obligată să plătească clawback 136 de lei, lucru imposibil", adaugă Luţan.
Impactul se va resimţi asupra populaţiei: vor fi reduse locurile de muncă, impozitele plătite la stat vor fi mai mici şi, cel mai îngrijorător, anumite medicamente vor fi retrase din lista de compensate. Ceea ce înseamnă că se vor găsi în continuare, însă pacientul va trebui să scoată bani din buzunar pentru ele.
"Bolnavii de cancer au avut şi aşa foarte mul