Deşi sunt etichetate drept fragile, femeile au un sistem imunitar mai puternic decât cel al bărbaţilor, care le ajută să se îmbolnăvească mai puţin şi să se vindece mai repede. Sursa: SHUTTERSTOCK
În timp ce bărbaţii sunt ţintuiţi la pat de o răceală uşoară, femeile merg la serviciu sau rezolvă treburi gospodăreşti chiar şi atunci când sunt bolnave.
În astfel de situaţii, nu este vorba neapărat despre modalităţi diferite de a privi boala, ci despre diferenţe majore între sistemele imunitare ale celor două sexe. Medicii ne explică de ce, în ciuda aparenţelor, femeile sunt mai rezistente decât bărbaţii.
Rezistenţa, programată genetic
Potrivit unui studiu publicat recent în revista de biologie Bio Essays, femeile sunt programate genetic să fie mai rezistente la infecţii şi chiar la boli precum cancerul. Oamenii de ştiinţă susţin că secretul femeilor este reprezentat de un duplicat al cromozomului X.
Acesta este cel care dă sexul feminin, dar în acelaşi timp se crede că respectivul cromozom le oferă acces femeilor la molecule care pot regla nivelul proteinelor necesare sistemului imunitar, micromolecule de acid ribonucleic (ARN).
Se crede, de asemenea, că aceste molecule mici pot opri producţia anumitor proteine care favorizează dezvoltarea cancerului. "Gena care asigură imunitatea corespunzătoare a organismului este situată pe cromozomul X.
Femeia, având doi cromozomi X, are automat o şansă dublă la un sistem imunitar puternic", explică Maria Puiu, profesor doctor în genetică medicală la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş", din Timişoara.
Cromozomul Y, care dă sexul masculin, nu poate compensa pentru dublarea genei de imunitate în cazul femeilor. Acesta şi este motivul pentru care mortalitatea este mai crescută, în primul an de viaţă, în rândul bebeluşilor de sex masculin decât al celor de sex feminin, ada