Senatul, in calitate de camera decizionala, a respins in sedinta de plen de miercuri proiectul de lege initiat de Guvern privind impunerea de criterii mai stricte de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) - locul unde se judeca, printre altele, si marile dosare de coruptie. Senatorii au respins si proiectul de lege, in forma inaintata de Guvern, cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi impotriva si o abtinere.
Printre prevederile proiectului: cel putin 15 ani vechime totala in magistratura si cel putin cinci ani vechime la o Curte de Apel (in prezent necesarul este 12 ani vechime in sistem), examen scris pe langa interviul in CSM si necesitatea ca judecatorul sa nu fi fost sanctionat in decursul carierei sale pana la acel moment.
Senatorii au respins raportul de adoptare intocmit de Comisia juridica din Senat, cu 50 de voturi pentru, 26 de voturi impotriva si doua abtineri. Senatorii au respins si proiectul de lege, in forma inaintata de Guvern, cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi impotriva si o abtinere, informeaza Agerpres. Reamintim ca Senatul este camera decizionala.
Noul proiect de lege ar fi adus modificari legii care reglementeaza statutul judecatorilor si al procurorilor, precum si legii privind organizarea judiciara, ar fi fost impuse criterii mai stricte in alegerea judecatorilor care acced la ICCJ.
In conditiile in care proiectul de lege, impreuna cu criteriile sale mai stricte de promovare la Curtea Suprema, a fost respins, judecatorii vor fi promovati in continuare la ICCJ (locul unde se judeca, printre altele, si marile dosare de coruptie) prin aceeasi metoda contestata ca si pana acum.
In loc de 15 ani experienta in magistratura, se ramane la 12
Principiile de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie din proiectul de lege fusesera convenite de Consiliul