Nici n-a început bine şcoala, că unii profesori au renunţat la posturile pe care le-au primit. Astfel, potrivit site-ului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), în judeţul Braşov sunt vacante 82 de posturi. Cei mai mulţi, peste 70, au renunţat la repartizări, iar alţii, potrivit site-ului, au intrat în concediu fără plată sau concediu de creştere a copilului.
Potrivit inspectorului şef Dorel Agache, principalul motiv pentru care profesorii au renunţat la repartizare îl reprezintă naveta.
În astfel de situaţii, Ministerul Educaţiei spune că posturile vacante pot fi ocupate prin concursuri sau prin repartizarea personalului care nu a fost repartizat în şedinţele publice de ocupare a posturilor. Această instrucţiune se aplică doar pe parcursul anului şcolar 2011-2012.
Cel mai prost plătiţi din UE
Cel mai prost plătiţi profesori din UE sunt în Bulgaria şi România, iar cel mai bine plătiţi dascăli sunt în Luxemburg, Danemarca şi Austria, potrivit unui raport al Comisiei Europene, care precizează totodată că peste tot salariile debutanţilor sunt neatractive. Numai în trei ţări, respectiv Cipru, Portugalia şi România este posibil ca profesorii să îşi dubleze salariile de bază pe parcursul carierei. Cu toate acestea, chiar şi în aceste ţări, este nevoie de mai bine de 20 de ani pentru a progresa către vârful scalei salariale. Nici n-a început bine şcoala, că unii profesori au renunţat la posturile pe care le-au primit. Astfel, potrivit site-ului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), în judeţul Braşov sunt vacante 82 de posturi. Cei mai mulţi, peste 70, au renunţat la repartizări, iar alţii, potrivit site-ului, au intrat în concediu fără plată sau concediu de creştere a copilului.
Potrivit inspectorului şef Dorel Agache, principalul motiv pentru care profesorii au renunţat la repartizare îl reprezintă naveta.
În astfel de situaţ