Miniştrii de finanţe europeni au împins Grecia mai aproape de prăpastia defaultului după ce au refuzat statului elen ajutor imediat, în condiţiile în care Atena a avertizat că mai are bani doar pentru câteva săptămâni şi au speriat pieţele indicând că mărimea contribuţiilor băncilor la cel de-al doilea program de sprijin extern ar putea fi mai mare decât cea stabilită iniţial.
Indicele FTSE 100, al bursei de la Londra, a scăzut cu 2,8% spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de marţi, în timp ce DAX, al bursei de la Frankfurt, şi CAC 40, al pieţei pariziene, au picat cu 3,5%, respectiv 2,9%.
Reuniţi la Luxemburg, miniştrii de finanţe din zona euro au stabilit că nu vor lua vreo decizie până în noiembrie referitoare la acordarea unei tranşe de opt miliarde de euro din ajutorul extern de 110 miliarde de euro stabilit anul trecut pentru Grecia. Oficialii au sugerat de asemenea că statul elen trebuie să implementeze mai multe măsuri de austeritate. Decizia pune Atena într-o situaţie extrem de dificilă deoarece Grecia, potrivit oficialilor eleni, ar putea intra în incapacitate de plată în doar câteva săptămâni dacă nu va primi tranşa, eveniment care ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru zona euro , scrie The New York Times.
Din cauza recesiunii amplificate de măsurile de austeritate introduse pentru a satisface pretenţiile creditorilor internaţionali, Ministerul de Finanţe elen a anunţat că nu-şi va putea respecta ţintele de deficit bugetar stabilite iniţial cu UE, Fondul Monetar Internaţional şi BCE. Astfel, Grecia urmează să înregistreze anul acesta un deficit bugetar de 8,5% din PIB, faţă de 7,6% din PIB, cât a fost convenit cu creditorii oficiali, iar în 2012 un deficit de 6,8% din PIB, comparativ cu 6,5% din PIB prevăzut iniţial.
"Respectarea condiţiilor stabilite este necesară pentru ca Grecia să primească fondurile de