Infractorii ştiu să se adapteze vremurilor: vin cu deratizarea, reabilitarea sau cu daruri de la vedete. Mai nou, \"dau de sufletul morţilor\".
Adevărate bande de hoţi atacă, periodic, casele bătrânilor. Fenomenul este răspândit în întreaga ţară şi dă serioase bătăi de cap poliţiştilor deoarece grupările, formate şi din bărbaţi şi din femei, folosesc metode care, deseori, nu lasă urme.
De la simpla vizită a unui aşa-zis "lucrător la gaze", până la împărţirea de pomană, infractorii fac absolut orice posibil să intre în casele oamenilor fără să folosească forţa.
Fie că se împrietenesc cu ei, după ce îi conving că vor să le dea un pachet al unei rude din străinătate, fie că le oferă un produs promoţional, hoţii intră în case după ce li se deschide uşa.
tacă în haită
Fură, de obicei, banii. Ei lucrează în grupuri de câteva zeci de persoane şi, când se hotărăsc să acţioneze, pun ochii pe un oraş şi stau acolo câteva zile. Apoi, se retrag până cheltuie "prada" şi acţionează în altă zonă a ţării. Numai în Bucureşti, peste 250 de oameni au căzut victime ale hoţilor. Dintre aceştia, 50 au intrat în casele oamenilor după ce i-au acostat pe stradă.
În general, astfel de grupări sunt organizate pe relaţii de rudenie, fie că acţionează în Capitală sau în alte judeţe. Sunt formate din rude sau apropiaţi, adevărate clanuri în care fiecare au rolul lor. În general, nu recurg la violenţă ca să evite să fie acuzaţi de tâlhărie, ştiind că pedeapsa pentru această faptă este mai mare. Victimele sunt, de obicei, persoane în vârstă, de peste 65 de ani.
Femeile, capul răutăţilor
Una dintre cele mai periculoase bande de acest gen este din Ploieşti. "Este vorba despre o grupare formată din circa 30-40 de persoane, majoritatea înrudite între ele. Cele mai multe sunt femei", a explicat, pentru "Evenimen