Domeniile „Mine, Petrol și Gaze" și cel de „Științe ale Educației" sunt singurele de categoria A, la UPG Ploiești.
Anul universitar care tocmai a început este primul în care studenții sunt informați despre performanțele universității la care au ales să se înscrie, dar și despre valoarea cadrelor didactice care le predau la cursuri, ca urmare a unei clasificări realizată de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Astfel, programele de studii ale universităților din întreaga țară au fost împărțite în categorii de la A - foarte bune, la E - cele mai slabe. Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești excelează, conform acestei clasificări, doar în două domenii, „Mine, Petrol și Gaze", unul de tradiție în oraș, și „Științe ale Educației", cotate, ambele ca fiind de top A.
Categoriile B și C
În categoria B regăsim domenii precum ingineria mecanică, administrarea afacerilor, finanțe, cibernetică și management.
În categoria C se încadrează, conform aceleiași clasificări, foarte multe dintre domeniile tehnice ale universității din Ploiești: ingineria chimică, ingineria electronică și de telecomunicații, ingineria geologică și geodezică, ingineria sistemelor, calculatoarelor și tehnologiei informației, ingineria mediului, inginerie și management, inginerie electrică și energetică, informatica, dar și științele administrative, contabilitatea și filologia. „Majoritatea covârșitoare a specializărilor noastre au fost plasate în categoriile B și C", a constatat rectorul Vlad Ulmanu.
„O perioadă am învățat la Sibiu și apreciez că ceea ce învăț la Ploiești, la informatică, este superior cunoștințelor de acolo. Totodată, baza noastră materială și resursele sunt sub cele de la București. Poate că un calificativ C pentru informatică este prea aspru, un B ar fi reflectat mai bine acest domeniu în Ploiești", apreciază Andreea Samoilă