Forumul organizaţiilor neguvernamentale din Regiunea Mării Negre adună la Bucureşti, între 6 şi 8 septembrie, peste 150 de participanţi din zonă şi nu numai.
Calitatea guvernării, problemele legate de mediu, respectarea drepturilor omului şi educaţia sunt câteva dintre temele care vor fi abordate la cea de-a patra ediţie. De asemenea, un punct important va fi problema leadership-ului, regiunea având nevoie de o nouă generaţie de lideri pentru a avea o şansă la schimbare.
„Am pornit de la un model pe care l-am învăţat de la alţii. Odată intraţi în Uniunea Europeană, ne-am gândit să ne îndreptăm atenţia asupra unor state din jur şi să dăm o mână de ajutor unor vecini cu probleme mai mari decât ale noastre", a declarat Valetin Burada, vicepreşedinte al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România, organizatorul forumului, cu sprijinul Ministerului de Externe, al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti şi al Black Sea Trust for Regional Cooperation.
„În regiune există foarte puţin dialog şi spaţiu pentru ca diferiţi actori să se întâlnească şi să schimbe idei. Încercăm să aducem toate statele din regiune în jurul aceleaşi mese şi să găsim soluţii comune", a mai precizat Burada.
De atenţie se va bucura şi panelul referitor la evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. „Asistăm la un paradox. În sudul Europei lucrurile par să se schimbe, în timp ce la est este o stagnare. Deplasarea atenţiei Europei de la est la sud nu este calea cea mai bună", a declarat Valentin Burada, care consideră că România ar trebui să privească şi spre est pentru a-şi descoperi vecinii.