O bună parte dintre grădiniţele bucureştene primesc şi câte 35 de copii la o grupă, cu 15 mai mulţi decât prevede legea, iar educatoarele sunt nevoite să muncească dublu pe salarii cât ale femeilor de serviciu.
Mulţi dintre copiii din grădiniţele bucureştene au jumătate din spaţiul de desfăşurare al unui puşcăriaş. Fiecare micuţ în parte are în jur de 1,5 metri pătraţi loc într-o clasă, în condiţiile în care şi pentru persoanele private de libertate sunt prevăzuţi 3 metri pătraţi de spaţiu.
Din nefericire, aceasta este singura soluţie pe care autorităţile au găsit-o pentru a combate deficitul de aproape 6.000 de locuri în grădiniţele bucureştene-să primească mai mulţi copii decât prevede cifra de şcolarizare.
Spaţiu insuficient pentru joacă
De departe, sectorul 6 conduce la capitolul deficit de locuri, cu peste 1200 de copii care rămân cu bunicii sau cu bonele. Lipsa spaţiilor în care să construiască alte unităţi preşcolare este principala problemă cu care primăria de sector s-a confruntat, de altfel.
Toţi părinţii ştiu că să prinzi un loc la Grădiniţa nr. 195 este o luptă crâncenă. De altfel, unitatea primeşte 520 de copii, adică cu 35% mai mulţi decât prevede cifra de şcolarizare, la acelaşi număr de educatoare. Prin urmare, acestea trebuie să aibă grijp de aproximativ 35 de copii şi să le facă timpul petrecut în clasele de 50 de metri pătraţi cât mai distractiv.
Încă de la poartă, se simte un miros de mâncare. Bucătăresele au început să pregătească de dimineaţa supă şi felul doi pentru 500 de copii. Una curăţă morcov, alta cartofi şi din când în când se aude clinchet de veselă. Pot să-şi tragă sufletul abia după prânz, când micii pofticioşi fie pleacă acasă, fie dorm. Acelaşi program zilnic.
Rumoare înainte de prânz
Grupa Ciupercuţelor este răsfirată prin toată clasa, iar educatoarea Dorina Reget încearcă să-i s