Prin initiativa legislativa vizand admiterea in universitati a absolventilor de liceu fara diploma de Bacalaureat, intr-un asa-numit "an pregatitor" - subventionat pe deasupra si de la bugetul de stat - grupul de lideri ai PSD "calauziti" de Ecaterina Andronescu, a reusit sa singularizeze actualul sistem politic romanesc pe mapamond. In tot restul lumii, nu exista nicio universitate care sa accepte persoane incapabile de a termina liceul. PSD nu se incurca insa in astfel de "detalii".
"Proiectul" legislativ al PSD a avut parte de o primire pe masura aberatiilor colosale pe care le cuprinde. Ministrul Educatiei Daniel Funeriu, imensa majoritate a jurnalistilor independenti si chiar rectorii universitatilor de stat din Romania care au reusit, cu greu, sa-si pastreze o oarecare reputatie academica in degringolada produsa de clasa politica dupa 1989, au demolat "proiectul" PSD, indicand in mod corect atat motivatiile lui reale, cat si urmarile funeste pe aplicarea sa le-ar avea pentru viitorul Romaniei.
Sesizand terenul minat pe care PSD a intrat in pas de defilare, Victor Ponta a incercat, in extremis, o retragere cu pierderi minime, lansand o perdea de fum: daca Primul Ministru vine cu o solutie pentru cei 100.000 de tineri care nu au luat examenul de Bacalaureat in 2010, PSD isi va retrage "proiectul".
Grija stangii fata de acesti tineri este induiosatoare. Cu spiritul lor nobil si altruist, probat de nenumarate ori in ultimii 20 de ani, liderii PSD nu-si pot gasi linistea pana nu-i ajuta (pe spinarea societatii si din banii publici) pe cei care au ratat Bacalaureatul. Daca fatarnicia ar ucide, clasa politica romaneasca ar fi decimata, iar PSD ar disparea probabil cu totul.
PSD a facut, din punct de vedere politic si mediatic, un pas gresit. Excluzand (cu indulgenta, in cazul de fata) prostia, este nevoie de un motiv ser