Miercurea trecuta am vizitat Murfatlarul. Acel Murfatlar, cel cu 25% cota de piata si peste 3000 de hectare. Am vazut cu ochii mei ca daca vrei poti. Marturisesc ca acum o luna si ceva, pe cand am participat in Bucuresti la lansarea primei game a diviziei premium a gigantului dobrogean, Sable Noble, am avut oarece dubii privind amenajarea unei crame mici in interiorul cramei mari, special conceputa pentru vinuri premium obtinute de pe plantatii si prin instalatii special dedicate, intr-un termen atat de scurt. Totusi, nu mare imi fu mirarea, draga cetitorule, sa vad cu ochii mei ca s-a facut! O hala (destul de mare) din viscerele cramei mari (ce spun eu "crama", oricine a fost pe acolo stie ca nu-i doar o crama, ci un combinat in toata regula, cu strazi interioare&stuff), plina cu baricuri tiplate, tancuri de inox noi noute, etc. Tot ce trebuie pentru o treaba facuta cu simt de raspundere. Am lasat un pic crama mica, tocmai pentru a vedea cat de mica e in comparatie cu cea mare. Iar cea mare e mare, domnule! Sunt niste cisterne pe acolo care ar putea stoca revervele strategice de combustibil ale unei tari mai mici! Cum eu unul nu sunt indoiosat de maretie, locuitor al unei localitati care are in marginea sa un combinat de dimensiuni asemanatoare orasului, m-a bucurat intoarcerea in intunecoasele unghere ale cramei, unde am vizionat cateva dintre vinoteci (pentru ca sunt mai multe). Dupa ce am vizitat vinoteca ne-am tratat cu un Muscat Ottonel 1986, vinificat in dulce. Trebuie sa marturisesc ca e un vin absolut remarcabil, dintr-un an de exceptie. O culoare galben-aurie intensa, un nas frumos de flori de tei, cu nuante inchise, de firesc prizonierat, de tipul hidrocarburilor, cu un corp imbietor de fructe exotice dar si boaba coapta de muscat, cu o aciditate foarte buna pentru varsta venerabila, si un finish condimentat, cu atingeri de miez de nuca. E echilibrat