Dulci, ieftine şi naturale, asta este metoda de marketing adoptată de comercianţii care produc sucuri sau alte alimente pe bază de fructe. În realitate, zahărul, care se găseşte în mod natural în fructe şi care este adăugat în tot mai multe alimente procesate, ascunde câteva secrete care ar putea fi mortale.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că fructoza este asociată cu apariţia a tot mai multe epidemii moderne, precum cancerul, hipertensiunea, distrugerea rinichilor şi demenţă. Un studiu recent arată că persoanele care beau sucuri bogate în zahăr natural prezintă un risc crescut de a suferi de cancer rectal.
Cercetarea, publicată în jurnalul Asociaţiei Americane de Diabetologie, sugerează că nivelul crescut de fructoză din sucurile aşa zise naturale pare să fie cauza acestor afecţiuni.
Cercetătorii spun că substanţele din fructe, precum fibrele, vitamina C şi alţi antioxidanţi, care protejează organismul împotriva cancerului intestinal, se deteriorează în timpul procesului de prelucrare, informează Daily Mail.
Un studiu anterior avertiza că fructoza din sucuri este la fel de periculoasă pentru corp ca zahărul. Cercetătorii de la Bangor University, din Marea Britanie, anunţau că un pahar de suc de fructe conţine echivalentul a trei linguriţe de zahăr. În urma acestei descoperiri, British Dietetic Association a recomandat omenilor care obişnuiesc să includă astfel de alimente în dieta zilnică să bea cel mult 150 de mililitri de suc pe zi.
Fructoza poate îngrăşa mai mult decât zahărul
Mai mult, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton, din SUA, au demonstrat că fructoza obţinută din sirop de porumb este mult mai toxică decât zahărul. În timpul studiului realizat pe cobai, specialiştii au constatat că subiecţii care au avut acces la fructoză din sirop de porumb s-au îngrăşat mai mult decât cei care au avut acces la zahăr, chiar