Clujul va avea în curând noi obiective turistice. Reprezentanţii municipalităţii au decis introducerea în viitoarele circuite turistice a unui circuit botanic în care turiştilor să le fie prezentate pe lângă "comorile" arhitecturale, culturale şi artistice şi cele botanice pe care oraşul le deţine.
Astfel, cu ajutorul profesorilor şi a studenţilor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), care au realizat Harta vegetală a oraşului, se vor identifica, şi prezenta arborii seculari din Cluj.
"În Cluj-Napoca trăiesc 250 de astfel de arbori seculari, unii dintre ei putând fi consideraţi chiar arbori monumentali. Aceştia se găsesc în Grădina Botanică, în Parcul central, Cimitirul Central, în Parcul sportiv Iuliu Haţieganu, dar şi în alte locuri", a declarat Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Odată realizat proiectul, arborii din oraş incluşi în acest program vor fi "semnalizaţi" prin plăcuţe explicative, a precizat conf.dr.Corina Catană, profesor universitar în cadrul USAMV.
Spre deosebire de multe alte zone din ţară, Clujul nu are până în prezent niciun copac declarat "arbore ocrotit monument al naturii", care să se bucure de o protecţie legală, deşi există 15 arbori propuşi pentru acest statut , de către Comisia Monumentelor naturii a Academiei Române, iar majoritatea au în jur de 200 de ani.