Grupul francez TDF - care a construit şi operează reţele de televiziune digitală terestră în mai multe ţări europene - şi SES (Astra) - unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicaţii prin satelit - sunt interesate să participe la procesul de trecere la televiziunea digitală în România, au declarat reprezentanţi ai celor două companii în cadrul conferinţei "International Digital Forum", organizată în Bucureşti de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale.
"Suntem în continuare interesaţi să participăm la procesul de digitalizare din România, însă totul depinde de cadrul legal şi de condiţiile care vor fi stabilite de Guvernul României", a declarat pentru ZF Helmut Egenbauer, preşedinte pentru Europa Centrală al firmei franceze. "Va trebui să vedem cine va construi infrastructura, cine va deţine turnurile de comunicaţii, dacă acestea pot fi închiriate… Sunt multe elemente care vor fi luate în calcul înaintea unei decizii", a adăugat Egenbauer.
TDF a achiziţionat anul trecut caietul de sarcini la licitaţia care ar fi trebuit să desemneze primii operatori de televiziune digitală din România, însă Guvernul a anulat pe neaşteptate, pe ultima sută de metri, procedura de selecţie care era gestionată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii. Caietul de sarcini mai fusese achiziţionat de RCS& RDS, Radiocom, Media Sat, Romtelecom, ORS (Austria) şi General Satellite (Rusia).
Trecerea la televiziunea digitală, programată iniţial pentru anul 2012, a fost amânată astfel pentru 2015, anul în care toate ţările din UE trebuie să finalizeze acest proces.Prin televiziunea analogică terestră utilizatorii pot recepţiona gratuit cu o antenă obişnuită emisiunile transmise de posturile publice (TVR1, TVR2 etc.) şi de cele mai mari staţii comerciale (PRO TV etc.). În România aproximativ 450.000 din cele 7,5 milioane de gospodării utilizează se