În Europa, românii au unele dintre cele mai mari procente de populaţie care nu acceptă nicio justificare pentru sinucideri, divorţuri, homosexualitate.
Studiul „Religie şi comportament religios”, realizat la comanda Fundaţiei Soros România, arată că românii manifestă un „conservatorism extrem” în privinţa a nouă comportamente care ies din ceea ce ei definesc drept normă. Asta, cu toate că-n România sunt tot mai răspândite aceste comportamente, cum se întâmplă în cazul divorţului, sau a faptului că România a condus în topul unor astfel de practici (avorturi).
Cu cât procentul celor care consideră justificat un anumit comportament este mai mare, cu atât mai mare este toleranţa unei populaţii faţă de persoanele cu comportamentele respective. Şi invers, cu cât procentul este mai mic, cu atât mai intolerant este respectivul popor, explică studiul.
Divorţul şi căsătoria
Potrivit sondajului efectuat în iunie acest an, 40% din români erau de părere că mariajul trebuie menţinut indiferent de ce se întâmplă în cuplu. Jurămintele din biserică sunt deasupra oricăror neînţelegeri, iar mariajul trebuie dus mai departe chiar dacă femeia este snopită în bătaie sau cei doi nu au nimic în comun, sunt de părere aceşti 40% din români.
Un studiu realizat în 2009, la nivel european, arăta că doar maltezii şi polonezii aveau procente uşor mai mari decât românii la acest capitol. Cu observaţia că Malta a votat anul acesta legalizarea divorţurilor.
Pe de altă parte, românii nu se dovedesc cei mai familişti dintre europeni. Rata divorţurilor din România era în 2009 mai mare decât cea din Italia, Grecia, Irlanda, Slovenia şi Slovacia.
La fel se întâmplă şi cu sexul premarital: jumătate dintre români sunt împotrivă, deşi vârsta medie a primei căsătorii s-a apropiat de media UE-27, iar vârsta medie a începerii vieţii sexuale coboa