Noile reglementări privind creditele în valută vor fi mai eficiente, întrucât măsura nu este izolată, ci face parte dintr-o preocupare europeană, limitările anterioare fiind evitate după 1-2 ani de la iniţiere, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.
"Marea breşă a creditului în valută a avut loc în 2007 -2008, când accelerarea intrărilor de capital a redus eficacitatea lor. De fapt, ştiam că măsurile sunt eficiente 1-2 ani, după care încep să fie ocolite. O bună parte din ocolire se face prin externalizări. (...) Astăzi avem de-a face cu măsuri noi, care însă nu sunt izolate, se referă la un context european", a explicat Popa, citat de Mediafax.
Popa a arătat că BNR nu doreşte eliminarea creditului în valută, ci un echilibru între lei şi valută şi limitarea în cazul sectorului neprotejat de riscul valutar, în cazul de faţă, în principal populaţia.
"Nu dorim să apelăm la interdicţii, pentru că duc la distorsiuni. (...) Un alt obiectiv (al noilor reglementări - n.r.) este cel de reflectare cu acurateţe a riscului sporit al acordării creditului în valută în preţul acelor produse", a adăugat Popa.
Viceguvernatorul BNR a punctat că iniţiativa reglementatorului urmăreşte şi un proces de educare a clienţilor, care este o preocupare permanentă la nivelul UE, proces în care este nevoie de o implicare mai puternică din partea băncilor comerciale.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a anunţat că în urma discuţiilor avute de reprezentanţii comunităţii banacare cu oficialii BNR s-a stabilit că băncile vor putea acorda în continuare credite în valută pentru achiziţia de locuinţe în actualele condiţii, banca centrală fiind de acord ca noile reglementări să nu fie aplicate în cazul împrumuturilor ipotecare şi imobiliare.
Băncile vor fi obligate, ca şi până în prezent, să elaboreze scenarii de risc astfel