Zeci de angajaţi care se ocupă de paza şi protecţia fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu au declanşat, ieri dimineaţă, un protest spontan, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă după închiderea fabricii.
Protestatarii provin de la două firme de recrutare şi au contracte de muncă pe perioadă determinată. "Dacă în cazul angajaţilor Nokia care lucrează la asamblarea telefoanelor se ştie că vor lucra şi vor primi bani până în martie 2012, nu se ştie nimic despre restul angajaţilor, cei de la pază, de la catering sau de la partea de transport", a spus, citat de Mediafax, Valentin Ilcaş, liderul Sindicatului "Nokia Metal", precizând că protestul paznicilor a durat câteva zeci de minute.
Decizia Nokia de a închide fabrica de la Jucu va avea un impact destul de dureros asupra economiei româneşti, în contextul în care 2.200 de oameni vor intra în şomaj, exporturile ţării se vor reduce semnificativ, întrucât compania finlandeză era al doilea mare exportator, după Dacia, iar firmele care lucrau cu fabrica vor fi de asemenea afectate.
"Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele-cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate", anunţa compania la 29 septembrie 2011.
Şeful Nokia, Stephen Elop, a anunţat joi că grupul va căuta potenţiali investitori interesaţi de fabrica de la Jucu, cu intenţia de a vinde această unitate către o altă companie. Potrivit lui Stephen Elop, în acest interval, la fabrica de la Jucu vor fi păstraţi doar angajaţii serviciului de vânzări, restul personalului urmând să fie disponibilizat. Preşedintele Nokia a explicat decizia companiei de a se r