Colegiul Medicilor din România cere deblocarea posturilor din sistemul sanitar... Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc, medicii atrag atenţia că spitalele vor rămâne goale, indiferent cât se va investi în ele, dacă exodul doctorilor şi asistenţilor medicali va continua, iar posturile nu vor fi ocupate. În prezent, prin memorandumul semnat cu Fondul Monetar Internaţional, în rândul bugetarilor poate fi deblocat un singur post la şapte plecări din sistem. Din punct de vedere legal, angajaţii din Sănătate nu ar trebui să facă însă parte din categoria bugetarilor, explică la RFI Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Numai ieşind de sub incidenţa memorandumului cu Fondul şi Banca Mondială, criza personalului din sistem poate fi depăşită.
Rep.: Câţi oameni au plecat din sistemul medical? Câţi ar trebui să reintre în sistem pentru ca numărul de medici raportat la mia de locuitori să fie satisfăcător?
Vasile Astărăstoae: În acest moment, România are 1,9 medici la mia de locuitori, faţă de o medie de 3,6 la mia de locuitori la nivelul Uniunii Europene. Dacă ne raportăm la cele 48 de state monitorizate de biroul european al OMS, România se află pe penultimul loc în ceea ce priveşte numărul de medici la mia de locuitori, după noi fiind Turkmenistanul. Chiar şi numai aceste cifre reflectă situaţia dramatică din sistemul de sănătate.
În plus, de când am intrat în UE, toate facultăţile de medicină din România, deci nu numai universităţile, au reuşit să pună pe piaţă aproximativ 7000 de medici, iar migraţia către celelalte state europene s-a situat în jurul cifrei de 9700. Deci pe de o parte, avem un număr mic de medici, pe de altă parte exodul lor este îngrijorător. Nu în ultimul rând, există specialităţi care, în curând, vor fi pe cale de dispariţie. De exemplu, Anestezie – Terapie Intensivă, fără de ca