Presa europeană face noi dezvăluiri despre fostul dictator libian, Muammar Gaddafi, care şi-ar fi dorit să devină un simbol al Libiei, aşa cum este Regina Elisabeta a II-a pentru Marea Britanie, chiar dacă fostul lider libian ar fi trebuit să abandoneze puterea.
Cotidianul britanic The Guardian dezvăluie că Muammar Gaddafi nutrea speranţa că va deveni o figură simbolică a ţării sale, aşa cum este Regina Angliei, chiar dacă ar fi trebuit să-şi abandoneze rolul despotic. Cotidianul britanic a publicat şi o anchetă bazată pe interviurile a cinci demnitari britanici, care arată cum premierul David Cameron a trebuit să combată scepticismul propriului Guvern şi al serviciilor secrete britanice pentru o intervenţie în Libia şi cum Marea Britanie a convins Franţa să îl bombardeze pe Gaddafi în vestul ţării, chiar în fiefurile sale şi nu să intervină în est, după cum planificase Parisul.
The Guardian publică şi mesajele confidenţiale pe care colonelul le-a trimis Ministerului britanic al Afacerilor Externe, pentru a obţine un loc în noua Libie. Potrivit cotidianului britanic, liderul libian a indicat că se află la putere de tot atâţia ani cam cât Regina Angliei, ea fiind în fruntea statului din 1952, el din 1969. Ar putea, prin urmare, rămâne ca un preşedinte fără puteri. Acest mesaj a slăbit poziţia lui Muammar Gaddafi în faţa Guvernului de la Londra şi l-a grăbit pe acesta să se alăture rebelilor.
Borloo renunţă să-l mai înfrunte pe Sarkozy
Ziarele continuă să scrie despre jocurile politice de la Paris, în vederea alegerilor prezidenţiale de la anul. Cotidianul italian Il Riformista publică un articol intitulat "Borloo centristul renunţă să îl înfrunte pe Sarko". Jean-Louis Borloo, preşedintele Partidului Radical, care în sondaje se află undeva între 7 şi 9%, renunţă a mai candida la preşedinţia Franţei. Nu vreau să adaug confuzie la