Mii de tineri denunţă în stradă ceea ce ei numesc lăcomia sistemului capitalist. Mişcarea cuprinde întreaga ţară şi se extinde în Canada. Sursa: REUTERS
Primăvara arabă de pe Wall Street - astfel este descrisă mişcarea de protest care a început în urmă cu câteva săptămâni în centrul financiar al New Yorkului, o paralelă cu revoltele populare care au dus la înlăturarea regimurilor dictatoriale din Egipt, Tunisia şi Libia.
Deşi părea iniţial o acţiune izolată şi limitată la metropola din nord-estul Statelor Unite, mişcarea "Ocupaţi Wall Street" a cuprins treptat marile oraşe americane, luând forma unui mesaj anticapitalism în masă.
Pe străzile din Boston, Los Angeles şi Chicago, mii de americani au denunţat ceea ce numesc lăcomia fără măsură a marilor companii, rolul instituţiilor financiare în criza economică mondială şi rata ridicată a şomajului din SUA.
Mâine, un marş de amploare va fi organizat în centrul capitalei Washington, altele fiind în curs de pregătire în oraşe precum Baltimore, Minneapolis, Memphis şi chiar peste graniţă, în oraşul canadian Toronto.
Soros susţine protestele
Mişcarea şi-a găsit repede simpatizanţi în cercurile liberale newyorkeze, atrăgând celebrităţi precum actorii Susan Sarandon şi Alec Baldwin sau fostul guvernator al statului New York, David Paterson, dar şi în rândul sindicatelor americane.
Un mesaj de susţinere a venit, în mod suprinzător, şi din partea finanţistului George Soros. "Simpatizez cu necazurile lor", a declarat el, subliniind că manifestanţii au toate motivele să fie supăraţi pe sistemul financiar american pentru că le pune viitorul în pericol.
"Visul american este fie mort, fie muribund", a proclamat unul din tinerii americani care a participat luni la o paradă zombie, întruchipare a unui sistem care înghite totul. Platformele Facebook şi Twitter joacă un rol ese