O alimentaţie corectă, prin evitarea afumăturilor, alimentelor bogate în grăsimi şi dulciuri, a băuturilor carbogazoase poate preîntîmpina apariţia bolii de reflux gastro- esofagian, adică senzaţia de acid în piept, şi implicit apariţia unor boli mai grave.
Medicii specialişti susţin că refluxul gastro- esofagian este prezent în mod normal la toate persoanele sănătoase, în anumite condiţii şi devine patologic atunci când depăşeşte frecvenţa şi persistenţa normale. “Nivelul gravităţii bolii depinde de numărul episoadelor de reflux şi de persistenţa lichidului din stomac în esofag. Cei care au episoade rare, legate de greşeli alimentare, pot să perceapă “arsura”, să realizeze că au probleme, dar examinarea endoscopică să nu evidenţieze arsura. Acest lucru este posibil pentru că examinarea se face la nivel macroscopic. Dacă se trimit la examinarea microscopică fragmente de la nivelul esofagului acestor pacienţi se vor vedea primele semne ale “arsurii” adică esofagita. Dacă senzaţia de arsură în zona mediană pieptului, mai ales în porţiunea inferioară a acestuia denumită de lumea medicală “pirozis” sau “arsura retrosternală”, este trecută cu vederea, substanţele ajunse în esofag vor continua să acţioneze ducând la apariţia leziunilor, arsurilor din ce în ce mai grave. Acestea vor fi observate numai dacă sunt examinate de medicul gastroenterolog cu endoscopul”, a explicat dr. Carmen Nicolau, medic gastroenterolog la Centrul de Medicină Integrativă Lotus Life din Târgu Mureş.
Din nefericire evoluţia spontană a bolii neglijate este spre cancer esofagian, însă statisticile arată că numai o mică proporţie din pacienţi ajung în acest stadiu, după mulţi ani de afectare, deoarece a crescut numărul celor care se adresează medicului şi urmează treatamentul prescris.
Alimentaţia corectă, tratamentul ideal
Pentru a evita boala de reflux gastro-esofagian