Roman Abramovici şi Boris Berezovski, altădată prieteni, au ajuns la tribunal. Declaraţiile lor scot la iveală noi detalii despre Rusia anilor '90.
Boris Berezovski l-a dat în judecată pe patronului clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, căruia îi cere aproape şapte miliarde de euro. Acesta susţine că Abramovici a recurs la intimidări şi l-a forţat, în 2000, să-şi vândă acţiunile deţinute la compania petrolieră rusă Sibneft la o valoare mult sub preţul pieţii. Berezovski susţine că şi-a vândut acţiunile la Sibneft de teamă că Abramovici îl va convinge pe Vladimir Putin să intervină şi acesta ar fi recurs la expropriere. Abramovici, pe de altă parte, susţine că fostul aliat al Kremlinului nu se pricepea la afacerile cu petrol, dar beneficia de sprijinul familiei Elţîn.
În schimb, patronul de la Chealsea, a cărui avere este estimată la circa 10 miliarde de euro, susţine că, între 1995 şi 2002, i-a dat lui Berezovski peste două miliarde de euro pentru patronajul său politic şi pentru protecţie. Aceşti bani i-au permis lui Berezovski să ducă o viaţă de huzur: iahturi şi avioane private, palate în Franţa, picturi de valoare, bijuterii pentru iubita sa, a susţinut Jonathan Sumption, avocatul lui Abramovici, relatează Reuters.
Stat medieval
Sumption a declarat că după prăbuşirea Uniunii Sovietice situaţia în Rusia era la fel de proastă ca în Evul Mediu. „Nu exista lege. Poliţia era coruptă. Tribunalele erau, în cel mai bun imprevizibile, în cel mai rău caz supuse manipulării de către grupuri politice sau economice", a povestit avocatul lui Abramovici.
„Nimeni nu putea ajunge în afaceri fără ajutorul puterii politice. Dacă cineva nu avea putere politică, atunci avea nevoie de un naş" care să aibă astfel conexiuni, a mai spus avocatul, referindu-se la perioada în care cei doi oligarhi începeau să-şi facă averile.
Procesul celo