Românii vor putea să ia în continuare credite în valută pentru cumpărarea şi renovarea de locuinţe după intrarea în vigoare a noului regulament privind creditarea, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul unui seminar organizat de Mediafax. După cum a explicat el, BNR a acceptat propunerea bancherilor de a se putea acorda credite ipotecare în continuare după condiţiile actuale, noile prevederi urmând să se aplice astfel doar creditelor de consum în valută.
El a spus că inclusiv programul "Prima Casă" nu va fi afectat de acest nou regulament. "În laboratoarele băncilor comerciale se fac pregătiri pentru lansarea de noi produse în conformitate cu noul regulament creditare", a declarat Gheţea.
Preşedintele ARB a explicat că deşi noul regulament de creditare va încuraja românii să se împrumute în lei, persoanele cu venituri mari care sunt foarte îndatorate la bănci, vor putea să ia în continuare credite în valută. "Dacă este cineva cu leafă foarte mare în lei şi grad de îndatorare 20 - 30% şi vrea să ia un credit în valută, nu este nicio problemă pentru că el va putea să îşi plătească rata".
El a explicat şi ce se va întâmpla cu creditele în momentul trecerii la moneda euro. "Dacă ai un credit în valută şi venituri în lei, la momentul conversiei, creditul rămâne la aceeaşi valoare, iar veniturile convertite în euro ar putea să fie mai mici. Dacă un client are credit în lei şi veniturile în lei, în momentul trecerii la euro ambele se împart la acelaşi coeficient. Dacă va fi un curs foarte mare creditul se reduce, proporţional se reduc şi veniturile", a explicat Gheţea.
Românii vor putea să ia în continuare credite în valută pentru cumpărarea şi renovarea de locuinţe după intrarea în vigoare a noului regulament privind creditarea, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române