Antioxidanţii
Aceste substanţe anti-îmbătrânire se asimilează din vitamina A (ficat, untură de peşte, unt, ouă, lapte şi produse lactate, legume de culoare galbenă şi verde închis), vitamina C (ardei, citrice, kiwi, varză, legume de culoare verde, roşii, conopidă, cartofi, ardei iuţi) şi vitamina (ulei vegetal, soia, porumb, unt, margarină, ouă, verdeţuri, spanac, grâu integral, cereale integrale), oligoelemente (zinc, seleniu, siliciu), vegetale (ceai verde, sâmburi de struguri) şi alge.
Sunt un aliat de nădejde în lupta contra radicalilor liberi, pentru ameliorarea stării epidermei şi repararea pagubelor cauzate de poluare. Cremele pe bază de antioxidanţi sunt recomandate pentru pielea fină.
Vitamina A
Frecvent folosit în lupta contra acneei, acest activ puternic este înlocuit în cremele antirid cu retinol, un derivat mai puţin iritant. Stimulează reînnoirea celulară, netezeşte ridurile superficiale şi îmbunătăţeşte textura pielii.
Folosirea cremelor cu retinol este recomandată pentru pielea ridată prematur sau pentru prevenirea apariţiei ridurilor.
AHA (hidroxiacizi alfa)
Aceşti acizi sunt prezenţi în citrice, struguri şi trestie de zahăr. Au o putere exfoliantă care elimină celulele moarte ale epidermei, hidratează şi netezesc trăsăturile, redând astfel luminozitate tenului. Sunt benefici în mod special pentru tenul afectat de tutun (este cazul fumătoarelor) sau de soare. Aceştia se găsesc în cremele care stimulează producţia de colagen şi elastină şi în cele care favorizează regenerarea ţesuturilor.
Pentru ca aceste cosmetice să fie eficiente 100%, trebuie însoţite de măsuri de igienă preventive. Astfel, ai grijă să te demachiezi foarte bine dimineaţa şi seara, aplicând apoi crema anti-îmbătrânire adaptată pielii tale, pentru a o hidrata şi a ajuta să respire.
În ceea ce priveşte alimentaţia, limitează consumul