Românii obişnuiesc să meargă la medic doar atunci „când nu mai pot”, iar cei mai mulţi pun accent pe tratarea bolii prin automedicaţie, este concluzia unui studiu făcut în apropierea sezonului gripal.
Prevenţia nu se regăseşte între atitudinile constante ale românilor, excepţie fac doar părinţii, care se îngrijesc din timp de sănătatea copiilor lor. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele unui studiu calitativ realizat de GfK România în luna august 2011 care reflectă atitudinile românilor faţă de de gripa sezonieră şi metodele de prevenţie. Deocamdată Ministerul sănătăţii nu a anunţat apariţia unor cazuri de gripă.
Pentru români, medicul de familie rămâne principala sursă de informare sigură şi specializată, atunci când au nevoie de o recomandare. În acelaşi timp, reclamele TV, prietenii, sfaturile venite din partea farmacistului, rămân surse puternice de informare pentru toţi cei care ajung să se confrunte cu o boală contagioasă, cum este gripa sezonieră. Chiar şi aşa, pe fondul lipsei de informare, românii obişuiesc să se trateze singuri, fără să ceară sfatul unui medic.
Tratamente incorecte
Studiul mai arată că gripa este “o răceală mai gravă” pentru mulţi dintre români, aceştia nefiind conştienţi de gradul ridicat de contagiozitate şi de posibilitatea apariţiei complicaţiilor sau chiar a decesului. Chiar şi cei care ştiu că în trecut pandemiile de gripă au facut ravagii, cel mai frecvent, optează pentru un tratament “după ureche”, şi iau medicamente neprescrise de medic. Aspirina şi antibioticele sunt medicamente pe care românii le iau frecvent atunci când au gripă, neştiind că există contraindicaţii în acest sens. Tratamentele şi remediile naturiste, leacurile băbeşti şi tradiţionale sunt încă la modă pentru mulţi români.
Ce reflecta statisticile?
În România, în ultimii doi ani, cazurile de gripă au cun