Opoziția face legea în camera superioară a Parlamentului. În ședința de plen de astăzi a fost respins proiectul Guvernului care impunea criterii mai stricte pentru alegerea judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), dar și trei cereri de reexaminare. În plus, legea asistenței sociale a fost amânată, iar Codul Muncii, proiect în varianta USL, a fost adoptat tacit, prin depășirea termenului de dezbatere și votare. Singura șansă pentru blocarea Opoziției o constituie Camera Deputaților, for decizional pe cele mai multe dintre aceste proiecte de lege. Sursa: Agerpres
Senatul a respins, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de Guvern care introducea noi criterii, mai stricte, în alegerea judecătorilor care doresc să activeze la ÎCCJ.
Mai întâi, senatorii au respins raportul de adoptare întocmit de comisia juridică , cu 50 de voturi pentru, 26 împotrivă şi două abţineri, iar apoi şi proiectul de lege, în forma înaintată de Guvern, cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi împotrivă şi o abţinere.
Prin noul proiect, care aduce modificări legii care reglementează statutul judecătorilor şi al procurorilor, precum şi legii privind organizarea judiciară, ar fi fost impuse criterii mai stricte în alegerea judecătorilor care acced la ÎCCJ.
Vechimea rămâne tot de 12 ani
Principiile de promovare la ÎCCJ fuseseră convenite de CSM, de Ministerul Justiţiei şi de Înalta Curte, astfel încât un magistrat care vrea să promoveze în acest ultim for trebuie să aibă cel puţin 15 ani vechime totală în magistratură şi cel puţin cinci ani vechime la o Curte de Apel.
În urma votului dat astăzi de senatori, vechimea minimă pentru cei care doresc să promoveze la ÎCCJ rămâne de 12 ani.
Fără examen scris
De asemenea, judecătorul candidat ar fi trebuit să obţină la evaluarea pr