Proiectul de la Roşia Montană nu ar trebui aprobat până când nu va exista un consens în coaliţia de guvernământ. O spune la RFI vicepremierul Marko Bela. El precizează că atât timp cât există divergenţe, "nu putem merge mai departe".
Marko Bela e categoric: proiectul de la Roşia Montană trebuie să respecte normele de protecţie a mediului. "În primul rând, suntem într-o criză economică şi într-o astfel de perioadă, argumentele financiare sau economice în mod firesc contează foarte mult. Dar eu afirm că argumentele privind protecţia mediului sunt valabile în continuare. Nu putem accepta un proiect care înseamnă un pericol pentru mediul înconjurător!", spune vicepremierul, membru UDMR. Roşia Montană Marko Bela, vicepremier
În opinia lui Marko Bela, "mai e loc de discuţii": "După părerea mea, miniştrii vizaţi, adică ministrul Culturii şi ministrul Mediului nu ar trebui să dea drumul la acest proiect, înainte de a ajunge la un consens în întreaga coaliţie. Cu alte cuvinte, cât sunt divergenţe, cât sunt diferenţe de opinii, eu aş zice că nu putem merge mai departe".
Proiectul aurifer de la Roşia Montană a fost readus în atenţia opiniei publice marţi, 4 octombrie: o depeşă AFP arată că Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) va folosi o cantitate de cianuri de 12 ori mai mare decât cea folosită anual la nivel european. "Cantităţile sunt mai puţin importante", spune la RFI directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, care susţine că tehnologia folosită la Roşia Montană va fi 100% sigură. Co-preşedintele Mişcării Verzilor, Remus Cernea afirmă însă că nici o tehnologie din lume nu este sigură 100%.
Proiectul aurifer de la Roşia Montană a fost readus în discuţie acum câteva săptămâni, când preşedintele Traian Băsescu a pledat în favoarea lui.
Proiectul de la Roşia Montană nu ar trebui aprobat până când nu va exista un consens în coaliţia de