Auzim din presă sau de la profesionişti că nu este corect şi sănătos să ne educăm copiii cu violenţă – fizică, verbală, emoţională. Dar ce putem face pentru a deveni părinţi eficienţi, responsabili, relaxaţi, care reuşesc să îşi educe copiii construind în acelaşi timp o relaţie pozitivă cu aceştia?
În primul rând este important să abordăm dezvoltarea copilului şi comportamentele acestuia într-o manieră constructivă, fără a-l răni. La baza educației și îngrijirii copiilor stau comunicarea şi atenţia îndreptată asupra nevoilor lor. Astfel aceştia vor fi încurajaţi să îşi dezvolte abilităţile personale şi să se simtă bine cu ei înşişi, să aibă stimă de sine.
Pași esențiali pentru o strategie pozitivă de parenting :
Crearea unui mediu familial sigur şi relaxant:
Un mediu familial sigur şi relaxant este cel în care: riscul de accidente domestice este minim; copilul poate explora, experimenta şi dezvolta noi abilităţi; părintele are posibilitatea de monitorizare a comportamentului copilului (ştie unde este şi ce face); relaţia de cuplu a părinţilor este armonioasă.
Construirea unor contexte pozitive de învăţare:
Este important ca părintele să fie disponibil pentru copil. Aceasta nu înseamnă că trebuie să fie cu copilul tot timpul. Dar atunci când solicită atenţia, ajutorul, afecţiunea, părintele trebuie să întrerupă ce face şi să-i ofere ce are nevoie. Așa va învăța că este important și nu va face ”o prostie” pentru a atrage atenția. Încurajați-i iniţiativa şi autonomia; arătați-i că apreciați ce face, lăudați-l; astfel se va implica mai mult în activităţi dezirabile.
Folosirea tehnicilor pozitive de educaţie;
A educa copilul pozitiv înseamnă a-l învăţa cum este bine să se poarte și ce nu este bine să facă, prin metode care exclud pedeapsa, ce ar putea răni copilul, fizic şi/sau emoţional. Tehnicile de