Uniunea ar avea mai mult de pierdut dacă ar accepta propunerile PDL cu privire la modificarea sistemului de votare sau a numărului de parlamentari.
Nici unicameral, nici 300 de parlamentari, nici uninominal pur, nici redesenarea colegiilor uninominale astfel încât să grupeze primarii partidelor din coaliţia guvernamentală, niciuna dintre aceste propuneri ale PDL nu sunt pe gustul UDMR, pentru că îi dezavantajează. Totodată, UDMR le recomandă democrat-liberalilor să calculeze mai bine înainte să anunţe măsuri, pentru că riscă să beneficieze de ele adversarii politici.
UDMR riscă să piardă Banatul, Aradul şi Braşovul
Raţiuni practice fac ca membrii Uniunii să vrea menţinerea actualului număr de parlamentari. "Pentru noi orice micşorare a numărului de parlamentari înseamnă că vor dispărea reprezentanţii din câteva judeţe unde există în jur de 50.000 de maghiari", explică pentru EVZ deputatul Marton Arpad, considerat de colegi specialistul Uniunii în astfel de probleme.
Astfel, la o reducere uşoară a numărului de parlamentari UDMR ar pierde întreaga zonă a Banatului.
"Dacă se merge şi mai jos, am dispărea din Arad, Braşov şi Maramureş. Şi mai jos, cei 120.000 de maghiari din judeţul Cluj nu vor mai avea parlamentar. Coroborat cu un uninominal pur, ar rămâne fără reprezentanţi tocmai maghiarii mai concilianţi, care coabitează cu populaţia majoritară. Şi invers, nici românii din Secuime nu vor mai avea reprezentanţi în Parlament", spune Marton.
Potrivit acestuia, colegii democrat- liberali ar trebui să iasă din "retorica politicianistă" şi să constate că sistemul uninominal "pur", cu compensare, nu va servi propriilor obiective electorale.
Uninominalul , un risc
"Ei ne propun o variantă cu 70% aleşi uninominal şi 30% prin mecanismul de compensare. Le-am explicat că nu este în interesul lor să susţină acest demers când se vor c