Ziua Internaţională a Educaţiei a fost marcată miercuri de cadrele didactice prin proteste în mai multe oraşe din ţară. În acest context, Comisia Europeană publică un raport privind salariile profesorilor din statele membre din care reiese că profesorii români şi bulgari sunt cei mai prost plătiţi. De altfel, în toate statele membre salariile debuntanţilor în învăţământ lasă de dorit.
În aproape toate statele europene, salariile brute de bază pentru profesorii aflaţi în primii ani ai carierei sunt mai scăzute comparativ cu PIB-ul naţional pe cap de locuitor. Excepţia o găsim în state ca Germania, Spania şi Portugalia.
Profesorii români sunt printre cei mai prost plătiţi, ei pot ajunge totuşi pe parcursul carierei la un salariu dublu , ceea ce se mai întâmplă doar în Cipru şi Portugalia.
În acest context, raportul constată că dublarea salariului are loc chiar şi în cele trei ţări abia după 20 de ani de activitate.
Cercetarea mai arată că sistemul educaţional la nivelul statelor membre are un personal îmbătrânit ceea ce face ca profesorii să ajungă în multe țări aproape de vârful scalei de salarizare.
Sporurile atribuite în mai multe state membre sunt decisive în acest sens. Cei mai bine plătiţi profesori îi găsim în Luxemburg, Danemarca şi Austria.
După ani buni de activitate, beneficiind şi de sporuri, un profesor danez poate avea un venit net anual de peste 60 de mii de euro în timp ce un cadru didactic din Grecia beneficiază de aproape 23 de mii de euro.
Raportul mai scoate în evidenţă faptul că în majoritatea ţărilor europene se oferă o gamă largă de sporuri în plus față de salariile de bază, dar numai jumătate dintre ţări acordă sporuri pentru continuarea calificării profesionale şi pentru excelenţă în predare. Criza şi profesorii
Criza economică a lovit anul trecut cadrele didactice din câteva state europen