Slujba de canonizare a Sfântului Simion Ştefan, fost Mitropolit peste toată ţara Ardealului pe parcursul secolului al XVII-lea, va avea loc la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. La ceremonialul religios va asista şi Patriarul Daniel.
Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Simion Ştefan, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania, este programată pentru 30 octombrie, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.
Vor fi aduse moaştele Sfântului Apostol Andrei
Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ordodoxe de Alba Iulia, la ceremonialul religios sunt aşteptaţi un număr mare de ierahi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Patriarhul Daniel, dar şi mii de pelerini.
Dată fiind importanţa evenimentului, cu o zi înainte de canonizare, vor fi aduse din Grecia tot la Catedrala Încoronării moaştele Sfântului Apostol Andrei. Credincioşii se vor putea închina capului Sfântului Andrei până în după-amiaza zilei de 31 octombrie, când moaştele vor lua drumul capitalei, iar de aici în Grecia. În fruntea delegaţiei Bisericii Ortodoxe a Greciei se va afla Hristom de Patras, mitropolitul locului.
Slujba de canonizare a Sfântului Simion Ştefan, care s-a născut la Alba Iulia, va avea loc în incinta Catedralei Încoronării. Proclamarea solemnă va consta în citirea actului sinodal al canonizării.
Scrierile religioase şi istorice l-au consemnat ca pe un cărturar, traducător şi Mitropolit peste toată ţara Ardealului.
Este considerat primul învăţat român care defineşte noţiunea de circulaţie a cuvintelor printr-o comparaţie din domeniul civilizaţiei monetare a epocii, când banii de aur erau valabili pretutindeni: „Bine ştim că cuvintele trebuie să fie ca banii, că banii aceia sînt buni carii îmblă în toate ţările; aşea şi cuvintele, acealea sînt bune carele le înţeleg toţi.”
Simion Stefan