Primăria municipiului Cluj-Napoca a finalizat Registrul Spaţiilor Verzi pentru domeniul public şi privat al statului, iar rezultatul a fost un spaţiu de 25,6 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor şi un total de 8.140.800 mp de spaţiu verde pe domeniul public şi privat al statului.
La realizarea Registrului Spaţiilor Verzi au fost luate în considerare spaţiile verzi de pe aliniamentele stradale, scuaruri şi cimitire, cele din parcuri şi din pădure, cât şi spaţiile verzi aferente instituţiilor de cult, învăţământ sau a bazelor sportive, iar numărul mediu de mp de spaţiu verde a fost calculat la o populaţie de 318.000 de locuitori, conform Direcţiei Judeţene de Statistică.
"Acestea sunt datele oficiale la care se raportează Direcţia de statistică. Eu insist că în Cluj sunt mai mulţi locuitori, deci mai puţin spaţiu verde. Susţin în continuare că nu avem sufficient spaţiu verde pe cap de locuitor şi că nu vom avea niciodată. Trebuie găsite soluţii", a precizat edilul-şef al oraşului.
Cerinţa Uniunii Europene este de 26 mp/locuitor până în anul 2013.
"Deocamdată Primăria are doar o evidenţă a terenurilor statului, nu şi cele de pe terenurile proprietate privată, în ciuda faptului că beneficiile aduse de prezenta vegetaţiei sunt generale şi accesibile întregului oraş. Astfel există o statistică tehnică şi una reală, a cât de verde este Clujul", a declarat Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Un top al cartierelor în funcţie de suprafeţele de spaţiu verde plasează Gruia pe prima poziţie, urmat de Gheorgheni, cu 2.291.811 mp, Mănăştur, cu 1.167.793 mp, Centru , cu 457.298 mp şi Zorilor , cu 435.998 mp.