Sociologul Ovidiu Voicu a spus, în emisiunea "Dezbaterile Rl", moderată de Sabina Fati, că în ciuda faptului că mulţi politicieni par să aibă nevoie de Biserică în perioadele electorale, este "sceptic că impactul acestei apropieri dintre politicieni şi Biserică, aşa cum o vedem noi, este cel scontat de politicieni" şi că nu numai electoratul este conservator-religios dar că trebuie să ţinem cont şi că în fruntea partidelor sunt mai degrabă bărbaţi, de o anumită vârstă, cu o anumită educaţie care au ei însişi o formare conservatoare, inclusiv în partidele de stânga".
În ceea ce priveşte gradul de religiozitate, potrivit lui Ovidiu Voicu, românii "se consideră religioşi, au încredere în Biserică ca instituţie, dar spun foarte ferm că Biserica trebuie să stea în afara politicii. 82 la sută dintre români nu vor ca preoţii să le indice cu cine să voteze".
În acest context, a apreciat sociologul "în această dezordine ideologică majoră care există în ţară" paradoxal "cei care votează PSD nu sunt împotriva Catedralei Mântuirii Neamului", ci "majoritatea simpatizanţilor PDL", o posibilă explicaţie fiind "faptul că în interiorul simpatizanţilor PDL încă se simte acest curent al liberalismului mai de grabă decât cel al popularismului sau al dreptei europene".
Sociologul Ovidiu Voicu este de părere şi că Teodor Baconschi, fost ambasador la Vatican, nu ar putea deveni liderul PDL care este o "formaţiune care depinde foarte mult de organizaţiile locale puternice. În toate partidele din România, un lider autentic, fiidcă partidele sunt foarte fragmentate în teritoriu, trebuie să ştie în primul rând să jongleze cu liderii de filiale locale, ori mai degrabă Teodor Baconschi are o statură de intelectual, de teolog, are puţine şanse singur".
În opinia lui Voicu, actualul ministru de Externe ar putea totuşi avea şanse de câştig doar dacă ar fi "într-o alianţă cu