Peste 50 de romi tineri au început afaceri pe cont propriu după ce au fost repatriaţi din Franţa. „Printre ei sunt oameni deosebiţi care vor să facă ceva din viaţa lor”, explică coordonatoarea proiectului şi care a ajuns să-i cunoască foarte bine
În timp ce unii dintre confraţii lor cerşesc, fură sau tâlhăresc în Franţa, iar autorităţile din Hexagon spun că românii sunt cei mai periculoşi infractori, unii dintre romii noştri au învăţat acasă cum să ducă o viaţă cinstită.
Există romi în România care mulţumesc de trei ori pe zi statului francez că i-a trimis acasă şi că le-a pus o pâine în mână. Mai exact: că i-a ajutat să trăiască onest, pe propriile picioare.
Fostul cerşetor are acum firmă de construcţii
Este vorba de romii care beneficiază de ajutorul dat de guvernul Franţei şi care, odată întorşi acasă, au vrut mai mult decât să cheltuie sutele de euro primiţi pentru drumul cu avionul. Ei au cerut ajutor iar acum au pornit mici afaceri. Unii cresc animale, alţii au firme de construcţii.
Este şi cazul lui Nicolae Covaciu de 25 de ani, care trăieşte în comuna timişeană Şag. Bărbatul a petrecut trei ani în Franţa, la Saint-Denis. „Am plecat împreună cu o verişoară, ca să muncesc, pentru că în România nu mă puteam întreţine. Am avut de lucru foarte puţin timp, apoi am ajuns să cerşesc. Ceva mai groaznic nu mi se putea întâmpla. Simţeam că intru în pământ de ruşine să stau cu mâna întinsă la mila oamenilor, dar am rămas toţi acei ani, tot sperând că lucrurile vor lua o altă direcţie, mai bună”, povesteşte tânărul.
Până la urmă direcţia bună a fost din aeroportul „Charles de Gaule” spre prinicipala aerogară din vestul României, „Traian Vuia”. Când a putut să se înscrie „la avion” şi să fie trimis acasă nu a stat pe gânduri. A cerut ajutor Franţei pe unul din proiectele de reintegrare socială şi a fost unul dintre