Au trecut deja aproape trei săptămâni de când a fost aprobat Ordinul nr.165/2011, conform căruia pâine trebuie să aibă un gramaj standard, iar producătorii nu au ţinut cont de el. O serie de controale ale inspectorilor OPC au scos la iveală mai multe nereguli în acest sens. Cei care suferă cel mai mult din această cauză sunt clienţi.
În perioada de 15 – 16 septembrie Autoritatea Judeţeană pentru Protectia Consumatorilor a desfăşurat un control pentru a stabili dacă se respectă noile dispoziţii din domeniul panificaţiei. Principalele nereguli au fost găsite în ceea priveşte netă stabilită prin Ordin, respectiv creşterea cantităţii din 100 în 100 de grame, minimul cantităţii nete la produsul pâine fiind de 300g.
Câteva exemple în acest sens sunt următoarele: franzela albă 450g; pâine neagră de 200g; pâine cu cantitatea netă de 245g/ bucata; pâine cu cantitatea netă de 250g/ bucata; pâine albă de 210g; pâine albă de 250g; pâine albă rotundă 250g; pâine albă vrac – 280 g/buc sau franzelă vrac cu cantitatea netă de 250g.
Alte nereguli au fost cele legate de afişarea preţului. În unele cazuri nu era afişat preţul în mod vizibil la bucată şi la unitate.
“Sfătuim toţi consumatorii, ca ori de câte ori sesizează nereguli la comercializarea pâinii cu privire la cantitatea netă, inclusiv nereguli legate de afişarea preţului de vânzare, precum şi a preţului pe unitatea de măsură (pe kilogram) pentru pâinea vândută în vrac, să se adreseze structurilor teritoriale ale Protecţiei Consumatorului”, au declara reprezentanţii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi.