Criza datoriilor suverane va pastra in memoria colectiva efectele din prezent ale unei datorii publice excesiv de mari, iar pe viitor acest lucru va conduce la un nou tip de politician, cel care nu va mai putea sa minta, este de parere Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
“Cred ca aceasta criza a datoriilor suverane va crea un public cu memorie in ceea ce priveste datoria publica. Din acest motiv, el va cere un nou tip de politician care, adresandu-se unui electorat cu aceasta memorie, nu va mai putea sa minta sau sa incuraje nemunca”, a explicat Croitoru, la un eveniment organizat de Mediafax.
Acesta a spus ca va exista si o lupta intre generatii, intrucat cei care au drepturi castigate, desi unele in exces, nu vor dori sa le cedeze.
“Tinerii sunt cei care de acum inainte vor impune reguli. Politicianul nu va mai putea sa promita ceea ce nu poate face. Astfel, se va crea un nou raport intre sectorul asistat, adica cei care primesc ajutoare si sectorul ocupat. Acesta (sectorul ocupat – n.r.) va exercita o guvernanta adecvata asupra politicienilor pentru a mentine cheltuielile sociale la niveluri sustenabile”, a mentionat Lucian Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR a precizat ca Romania trebuie sa gaseasca un echilibru mai bun in politica fiscal si sa limiteze prin Constitutie datoria publica si nu deficitul bugetar.
“Actuala criza este cel mai bun moment pentru ca Romania sa continue si in politica fiscal reforma inceputa in anii ’70, prin care politica monetara a fost mutate de sub controlul politicienilor”, a adaugat Croitoru.
Solutiile simple pot esua
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca solutiile care par simple, precum scaderea contributiilor sociale sau majorarea cheltuielilor bugetare pentru a avea crestere economica, ar putea esua dupa un timp scurt, iar acest lucru ar limita capacitate