Franţa vrea să raţionalizeze consumul de ketchup în cantinele din şcoli. Motivul invocat de autorităţi: promovarea mâncărurilor sănătoase, dar şi a celor cu specific franţuzesc "pentru ca tinerii de naţionalitate franceză să rămână francezi". Asta în condiţiile în care, scrie Time, oficialii francezi vor să atragă atenţia că tinerii sunt înclinaţi să desconsidere mâncarea franţuzească în favoarea gustărilor de tip nord-american.
Noile reguli stabilesc că localurile aferente instituţiilor de învăţământ trebuie să ofere elevilor 4-5 mese zilnic, incluzând un fel principal, un aperitiv sau un desert şi produse lactate cum ar fi iaurtul sau brânza. Baghetele sau pâinea trebuie să fie disponibile pentru fiecare masă, dar ketchupul şi apropiatul său, maioneza, vor fi premise numai în combinaţie cu anumite mâncăruri. Ketchupul va fi oferit elevilor doar alături de cartofi prăjiţi, care vor fi serviţi nu mai mult de o singură dată pe săptămână.
"Trebuie să ne asigurăm că cei mici devin familiari cu reţetele franţuzeşti, astfel încât să le dea mai departe generaţiilor viitoare. Trebuie să oprim copiii de la a servi acele feluri de sosuri la fiecare masă. Copiii au tendinţa de a le folosi pentru a masca gustul oricărui fel de mâncare pe care îl consumă", a declarat Christophe Hebert, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Administraţiei Restaurantelor.
"Time admite că Hebert are dreptate: copiii manifestă tendinţa de a scufunda mâncarea în ketchup pentru a nu-i mai simţi gustul, atunci când mănâncă la cantina şcolii. Dar poate că Hebert a uitat gustul mâncării de cantină, fapt pentru care Time îi compătimeşte pe copiii care sunt obligaţi să servească un meniu fără nici măcar puţin ketchup pentru a neutraliza aroma de carton", comentează jurnaliştii. (Ionela Samoilă)
Franţa vrea să raţionalizeze consumul de ketchup în cantinele din şcoli. Motivul invocat d