Maşina trage pe dreapta în mijlocul câmpului. Dave mai agită o dată tubul de spray, după care iese în întunericul de afară. A ochit cu câteva luni în urmă un zid care delimitează nu se ştie ce în mijlocului unei pârloage din afara Buzăului. Alex şi Mişu îl urmează, păşind decis printre buruieni. A doua zi, toţi şoferii de pe ruta Bucureştiului vor putea să citească pe zidul cu pricina, negru pe alb, "Basarabia e România".
Cu asta se ocupă departamentul "underground" al Acţiunii 2012, o coaliţie de peste 30 de organizaţii neguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin deschis unirea României cu Republica Moldova.
Au trecut deja 5 ani de când cei trei începeau să "vâneze" ziduri şi panouri scăpate de dictatura reclamelor sau a graffiti-urilor. Scriau "Basarabia, pământ românesc" până nu demult, dar de când cu formarea coaliţiei au hotărât să-şi eficientizeze munca. Mesajul "Basarabia e România" e mai uşor de scris şi mai lesne de ţinut minte. Dar chiar speră Dave, Mişu, Alex şi prietenii lor că vor obţine Unirea? Şi ce rol are scrisul pe ziduri în această iniţiatvă? Sunt câteva dintre întrebările la care a încercat să răspundă romanialibera.ro.
Basarabia e ca zahărul şi grăsimea
"Ne luăm mica noastră porţie de spaţiu public", explică Dave, de pe scaunul din dreapta şoferului Mişu, care conduce spre următoarea ţintă. "E foarte discutabil dacă încălcăm vreo lege. Până la urmă, ăia care pun afişe cu 'Săpăm puţuri' ce fac?". Deşi are sute de pereţi şi ziduri în "portofoliu", Dave nu emite pretenţii artistice. "Nu intrăm în competiţie cu niciun graffer". Din contra, el şi prietenii lui se bucură când văd că oameni cu care nu au nicio legătură le preiau mesajul. După cum spune Mişu, lumea trebuie să reţină că "Basarabia e România" la fel cum reţine, de la televizor, că "zahărul şi grăsimea dăunează grav sănătăţii". Este un tip pe propagandă p