Fumătorii riscă de două ori mai mult să facă tuberculoză, boală care le-ar putea fi fatală, decât nefumătorii.
Potrivit unui studiu, citat de BBC, multe dintre aceste cazuri vor fi în Africa, în regiunile Mediteranei de est şi în sud-estul Asiei. British Lung Foundation, o organizaţie caritabilă care se ocupă de combaterea problemelor legate de plămâni, citată de jurnaliştii britanci, susţine că eforturile sale de a combate tuberculoza sunt subminate de campaniile „agresive" ale industriei tutunului pentru a putea fuma în unele locuri.
Doctorul John Moore-Gillon, specialist în tuberculoză, a spus că „au trecut aproape 20 de ani de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat tuberculoza „o urgenţă de sănătate la nivel mondial", iar de atunci numărul celor care se îmbolnăvesc au crescut în loc să scadă, iar fumatul creşte riscul de a face şi de a muri din cauza tuberculozei".
Medicul a mai precizat că acum se fac eforturi imense pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor cu TBC, dar „studii importante arată că aceste încercări sunt subminate de industria tutunlui care continuă să facă o campanie agresivă pentru promovarea fumatului în multe părţi ale lumii".
Un model matematic
Aproape o cincime dintre locuitorii planetei sunt fumători, mulţi dintre aceştia în ţări cu procente mari de îmbolnăviri de tuberculoză, acolo unde companiile de tutun multi-naţionale şi-au extins pieţele.
Fumatul creşte riscul de TBC şi poate reduce capacitatea plămânilor de a lupta împotriva infecţiei. Cercetători de la Universitatea din California au creat un model matematic care ar putea prezice numărul de îmbolnăviri cu TBC. Potrivit acestui model, din cauza fumatului ar putea muri 40 de milioane de persoane din 2010 până în 2050. Iar dacă tendinţele actuale ale fumatului continuă, numărul de cazuri noi de TBC se va ridica cu 18 milioane.
Tuberculoza