Problema datoriilor publice din ţările europene, care a afectat pieţele globale financiare, în ultimele 18 luni, dă semne că se transformă într-o provocare mai profundă: a doua recesiune a Europei, în ultimii trei ani, relatează \"New York Times\". Sursa: Reuters
Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania se luptă deja, de ceva vreme, să evite falimentul, în timp ce şomajul şi austeritatea sunt din ce în ce mai dure. Dar, în ultimele săptămâni, chiar şi Germania şi Franţa, ţări prospere, puteri ale continentului european, au început să fie trase în jos, din cauza dificultăţilor economice cu care se confruntă restul Europei.
Bursele europene continuă să scadă, iar gigantul financiar german Deutsche Bank, lovit de criza datoriilor, şi-a redus previziunea privind profitul pentru acest an. Investitorii au fost, de asemenea, loviţi de vestea că banca de investiţii franco-belgiană Dexia ar putea fi prima bancă mare din regiune care ar avea nevoie de un ajutor guvernamental, din cauza crizei.
Nu e doar problema Europei
SUA, un partener important, bancar şi comercial, al Europei, are acum problemele sale - chiar preşedintele Rezervei Federale, banca centrală americană, Ben S. Bernanke, avertizând, ieri, că "recuperarea economică este extrem de lentă". El a spus, într-o comisie a Congresului, că economia ar putea ajunge într-o nouă recesiune, dacă guvernul nu va lua măsuri pentru a preveni acest lucru.
Bursele americane au fost afectate de agitaţia din Europa şi de temerile că Grecia ar trebui să-şi rezolve singură problemele ale datoriei suverane.Ministrul de finanţe grec a anunţat, ieri, că ţara sa poate plăti pensiile şi salariile doar până la mijlocul lunii noiembrie, după ce miniştrii europeni de finanţe au anunţat că Grecia nu va primi, cel puţin până luna viitoare, un nou împrumut extern.
O scădere economică prof