Necesarul de finanţare al României va rămâne ridicat anul viitor, nivelul estimat de analiştii UniCredit fiind de 22,4 mld. euro, în creştere cu 5,7 mld. euro (34%) faţă de nivelul din acest an.
Analiştii băncii italiene avertizează că ţinta ambiţioasă a unui deficit bugetar de 3% din PIB pentru anul viitor va fi pusă în pericol de cheltuielile de dinaintea alegerilor. De altfel, banca se aşteaptă pentru anul viitor la un deficit bugetar de 4,5% din PIB, mai mare decât cel din 2011, şi speră ca FMI să îl ţină sub control.
Pentru deficitul bugetar din 2012 necesarul de finanţare este estimat la 6,4 mld. de euro, cu 0,6 mld. euro peste valoarea din acest an.
România va îndeplini în acest an ţinta de 4,4% din PIB a deficitului bugetar, chiar dacă guvernul va decide să devanseze unele cheltuieli din 2012 în ultimul trimestru din 2011, în viziunea analiştilor băncii italiene.
În contul datoriei publice, necesarul de finanţare va urca cu 5 mld. euro, la 16 mld. euro.
Ministerul Finanţelor anticipează o creştere a serviciului datoriei publice guvernamentale în 2012 la 70 mld. lei (aproximativ 16 mld. euro), cu 17% peste nivelul din acest an, de 59,6 mld. lei (circa 14 mld. euro). La jumătatea anului 2011, datoria publică a României a crescut cu aproape 14 mld. lei, la 214 mld. lei (50 mld. euro), apropiindu-se de 40% din PIB.
În ceea ce priveşte alternativele de finanţare, UniCredit anticipează pentru 2012 împrumuturi de pe piaţa internă de 19,6 mld. de euro, faţă de 15,3 mld. euro în acest an. Analiştii au avertizat de mai multe ori că structura datoriei României are un profil nefavorabil al scadenţelor, având în vedere ponderea mare a împrumuturilor pe termen scurt, de sub 1 an.
Analiştii se aşteaptă însă ca Finanţele să continue anul viitor să se împrumute preponderent prin emisiuni de certificate de trezorerie, din cauza incertitu