După ce a străbătut pământul în lung şi în lat timp de 15 ani pentru a-l fotografia din diverse unghiuri, Yann Arthus-Bertrand a decis să se dedice mediului înconjurător. În acest sens a creat o fundaţie numită GoodPlanet şi a lansat conceptul "6 miliarde de alţi oameni". Între timp, "6 miliarde de alţi oameni" a devenit "7 miliarde" iar întrebările puse interlocutorilor din lumea întreagă au fost extinse la cele 8 obiective ale mileniului fixate de Naţiunile Unite.
Ideea este simplă: în 5 ani de filmări s-au realizat 5600 de interviuri în aproape 80 de ţări din lume. Tuturor li s-au pus aceleaşi 40 de întrebări legate de chestiuni care ne privesc pe toţi. Rezultatul este o serie de mici filme documentare care au început să fie difuzate în cadrul unor expoziţii, mai întâi în 2009 la Paris apoi în alte mari oraşe ale lumii.
Între timp, "6 miliarde de alţi oameni" a devenit "7 miliarde" iar întrebările puse interlocutorilor din lumea întreagă au fost extinse la cele 8 obiective ale mileniului fixate de Naţiunile Unite. În parteneriat cu France 24 şi RFI, asociaţia GoodPlanet şi-a prezentat recent la Paris ambiţiile şi detaliile proiectului. Vasile Damian a stat de vorbă cu marele fotograf şi promotor al proiectului, Yann Arthus-Bertrand.
YAB: 7 miliarde reprezintă multă lume pe Pământ. În plus, astăzi ne îndreptăm spre un viitor care nu este încă bătut în cuie: se vorbeşte despre încălzirea planetei, despre crize economice, se evocă dispariţia peştilor din mări. Trăim deci într-o lume complexă iar evenimentele despre care vorbim sunt prevăzute de experţi, de oameni de ştiinţă, sunt deci lucruri adevărate. Iar noi ce facem?
Continuăm de parcă n-ar fi nimic. Ne îndreptăm deci spre o lume grea şi complicată. Singura soluţie este, cred eu, să ne ascultăm mai mult interlocutorul, omul din faţa noastră.
Puteţi vedea în proiectul "7 miliard