În Afganistan asistăm în primul rînd la o schimbare de politică faţă de talibani, în sensul că presedintele afgan Hamid Karzai a decis să întrerupă dialogul cu aceştia. În paralel, relaţiile dintre regimul de la Kabul şi Pakistan s-au deteriorat serios. Putem spune că de cînd l-au lichidat americanii pe Usama Ben Laden pe teritoriul afgan, nimic nu mai funcţionează în mod satisfăcător între Washington şi Islamabad pe de o parte, iar acum, iată, nici între Kabul şi Islamabad.
Picătura care a vărsat paharul este asasinarea, pe 20 septembrie, la Kabul, a fostului preşedinte afgan Burdhanuddin Rabbani. El avea ca misiune tocmai aprofundarea dialogului cu talibanii şi a fost ucis, după clasica metodă a bombei umane declanşată de un kamikaze, de un individ care se declara emisar al talibanilor.
Regimul de la Kabul, care încearcă de 5 ani să discute cu talibanii, a reacţionat anunţînd suspendarea acestei politici. Probabil că Hamid Karzai si-a dat seama că nu se poate discuta cu talibanii, ei nu vor de fapt pacea, ei vor să reia puterea la Kabul.
Şi mai grav este însă faptul că Pakistanul continuă în mod evident să-i sprijine pe talibani si să-i utilizeze ca o masă de manevră pentru a-si asigura controlul asupra Afganistanului.
Pentru Pakistan, tara numită Afganistan este un fel de curte din spate, ca un fel de zonă de influenţă în care are drepturi totale. Preşedintele Hamid Karzai, aflat într-o vizită în India, a decis însă să semneze un important acord de parteneriat strategic cu această tară.
Spre supărarea Pakistanului, presedintele afgan Hamid Karzai va recurge, de exemplu, la serviciile armatei indiene pentru pregătirea fortelor de securitate afgane.
Trebuie spus că India face tot ce-i stă în putintă pentru ca Afganistanul să nu fie controlat de Pakistan. În nici un caz Indiei nu-i convine ca talibanii să ia puterea la Kabul.