Deşi, potrivit Regulamentului de organizare al C.J.T. aleşii judeţeni trebuie să prezinte anual rapoarte de activitate, acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii ani, cele mai recente rapoarte de acest gen postate pe site-ul Consiliului Judeţean fiind din anul 2008. Cu mult mai bine nu se stă nici în cazul Consiliul Local Timişoara. De aceea, într-un proiect comun, Liga Apărării Drepturilor Omului – Filiala Timiş şi Asociaţia „Pro Democraţia” – Clubul Timişoara au iniţiat un demers menit să-i impulsioneze pe aleşii locali să respecte aceste obligaţii legale ce asigură o minimă transparenţă în ceea ce priveşte activitatea prestată.
O obligaţie uitată
Cu toate că prevederile Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Timiş stipulează că „toţi consilierii judeţeni şi comisiile de specialitate sunt obligaţi să prezinte consiliului judeţean un raport de activitate la sfârşitul fiecărui an calendaristic, în termen de 30 de zile, care va fi făcut public prin grija secretarului judeţului, în modalitatea stabilită de consiliul judeţean”, acest lucru nu s-a întâmplat, cele mai recente rapoarte ale consilierilor judeţeni postate pe site-ul C.J.T. fiind din anul 2008, total nerelevante pentru actuala componenţă a Consiliului Judeţean.
Solicitat să dea lămuriri pe această temă, Consiliul Judeţean preciza anul trecut că „raportul anual al Consiliului Judeţean se prezintă în plen şi se publică pe site-ul instituţiei, fiind întocmit în baza rapoartelor serviciilor de specialitate, preşedintelui, vicepreşedintelui şi consilierilor judeţeni. Rapoartele consilierilor judeţeni sunt prezentate şi discutate în comisiile de specialitate”, semn că respectivele rapoarte, dacă sunt întocmite, sunt ţinute pentru „uz intern”.
Situaţia aceasta aberantă a fost remarcată şi de Liga Apărării Drepturilor Omului – Filiala