Deşi autorităţile din Capitală susţin că au închis 120 de magazine în care se comercializau produse etnobotanice, numărul consumatorilor de substanţe halucinogene a crescut.
"Consumatorii de substanţe halucinogene au renunţat la drogurile clasice şi au trecut pe etnobotanice. Acestea sunt mai ieftine iar efectul lor este mai îndelungat prin injectare. Au exista tineri care au trecut de la heroină la etnobotanice şi care în şase luni au decedat ", a declarat pentru gândul prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.
Cel mai tânăr consumator de etnobotanice aflat în evidenţa spitalului Obregia are 11 ani
În evidenţele spitalului Obregia sunt peste 500 de tineri care urmează tratament de specialitate pentru a renunţa la consumul de aşa zise substanţe legale. Pacienţii au vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani iar cel mai tânăr consumator de etnobotanice are 11 ani.
Trei sferturi dintre consumatori sunt băieţi care provin din familii cu o situaţie materială bună. La început procurarea "drogurilor legale" costă 15 lei pe zi iar în timp suma poate ajunge şi la 300 de lei. Dependenţa se instalează rapid - consumatorii ajung să-şi administreze câte o doză la fiecare 30 de minute.
Citeşte şi: GENERAŢIA ETNOBOTANICELOR. Copilul de 10 ani care îşi injectează "legale": "E ca şi cum aş avea, aşa... multă ciocolată în burtă"
Pentru a conştientiza tinerii asupra pericolului pe care-l reprezintă consumul de aşa-zise droguri legale, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Prefectura Capitalei, în parteneriat cu Mediapro şi casa de producţie Saga film, au lansat campania "Nu etnobotanicelor".
Aceasta va ţine şase săptămâni şi pe lângă clipuri şi afişe stradale se va desfăşura şi în licee. "Tinerii vor trebui convinşi prin discuţii că a fi "cool" nu însemnă să te droghezi. În campanie s-au implicat oameni de cultură şi de artă care prin e