Secretarul general al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat ieri la Ministerul Justiţiei, în cadrul unei dezbateri privind noua strategie naţională anticorupţie, că au fost identificaţi 747 de consilieri judeţeni care sunt titulari în 1.200 de firme.
Potrivit oficialului ANI, conflictul de interese intră în zona achiziţiilor publice, care este un factor de vulnerabilitate majoră, în primul rând la nivelul comunităţilor locale, „că tot se vorbeşte de descentralizare”.
„Am identificat 747 de consilieri judeţeni, care au 1.200 de firme, companii. Doar ei, titularii. Suntem în curs de identificare şi a membrilor familiilor lor care deţin aceste companii", a spus Horia Georgescu.
10% din aceste fime au contracte cu autorităţile locale
Totodată, el a arătat că, potrivit statisticilor, cel puţin zece la sută din aceste firme, unde sunt administratori consilieri judeţeni, au contracte cu autorităţile locale.
„Este o modalitate de drenare a banilor publici. Este clar: un consilierul judeţean votează pentru buget şi mai departe din acest buget, banii ajung la firma respectivă. Este exact problema de bază: drenarea banilor”, a explicat secretarul general ANI.
Acuzaţii: funcţionarii publici fac afaceri cu statul
Pe de altă parte, Georgescu a spus că dacă la nivel de consilii judeţene s-au identificat mulţi funcţionari publici care fac afaceri cu statul, nici nu vrea să se gândească ce ar putea fi descoperit la nivel de consilii locale.
Joi, la MJ a fost organizată dezbaterea publică pe tema noii strategii anticorupţie, acţiunea făcând parte din programul Iniţiativa pentru o Justiţie Curată (IJC), un proiect al Societăţii Academice din România (SAR) şi al Fundaţiei Freedom House România, finanţat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.